قرآن و عترت

قرآن وعترت

قرآن و عترت :

در معانی الاخبار و بسیاری ازکتب روایی حدیث معروفی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که معروف است به حدیث ثقلین که در بخشی از آن فرموده من بین شما دو چیز گرانبها به یادگار میگذارم، کتاب خدا و اهل بیتم… این دو از هم جدایی ندارند تا درکنار حوض کوثر بر من وارد شوند.

حضرت علی (ع) در سخنان بسیاری به این مضمون این روایت حضرت رسول (ص) اشاره میکنند.

مثلاً در خطبه 154 نهج البلاغه در خصوص عترت می فرمایند : آیات کریمۀ قرآن دربارة آنان است و آنان گنجینه هاي خداي رحمان  اند.

یا جای دیگر در حمکت 432 اهل بیت (ع) را مظهر بارز اولیای الهی دانسته و رابطه آنان و قرآن را چنین توصیف میکنند:

کتاب خدا به وسیله ي آنان دانسته شده و خود آنان به سبب قرآن علم یافته  اند. کتاب خدا به وسیله ي آنان برپا ایستاده و استوار شده و آنان نیز به سبب قرآن برپایند.

در سخنی دیگر ضمن بیان اینکه شناخت راه صحیح، وقتی است که گمراهان را هم بشناسید و پایبندي به عهد استوار قرآن وقتی است که نقض کنندگان عهدنامۀ قرآن را بشناسید، میفرماید: به قرآن تمسک جویید، تا کسانی را که قرآن را به کناري انداخته اند بشناسید. قرآن و معارف آن را نزد اهلش بجویید که اهل بیت پیامبرند. ایشان در توصیف آنان در خطبه 147  می افزایند :

آنان حیات دانش و مرگ جهالت اند. آنان کسانی اند که حکمشان خبر از علمشان میدهد و سکوتشان خبر از منطقشان میدهد و ظاهرشان گویاي باطنشان است. نه با دین مخالفت میکنند و نه در دین، اختلاف.

در خطبه 2 نیز در معرفی عترت سلام الله علیهم چنین آورده اند :

آنان جایگاه اسرار خدا و پناهگاه امر خدا و گنجینۀ علم الهی و مرجع حکم خداوند و پناه و پشتیبان کتاب هاي آسمانی و دین خدایند.

 

قرآن و عترت:

در فتنۀ جمعی از ساده لوحان لشکر امام (ع)، فریب خوردند، حضرت کوشید این بصیرت را به یارانش بدهد. در خطبه 122 این سخنان به این صورت نقل شده است: این یک فریب است، ظاهرش ایمان و باطنش عدوان است و به ندامت شما می انجامد. به پیکارتان ادامه دهید و به این بانگ هاي اغواگر و دعوت هاي انحرافی گوش نسپارید و من سزاوارترم که از من پیروي کنید، من هرگز از قرآن جدا نشده ام. (قابل ذکر است موضوع انطباق رفتار حضرت امیر (ع) بر قرآن در خطبه 205 در ماجرای زیاده خواهی طلحه و زبیر نیز به شکل دیگری بیان شده است). ایشان در خطبه 87 نیز دردمندانه از این فاجعه و تشتت و انحراف سخن گفته اند:

کجا میروید؟ و کجا به بیراهه باز میگردید؟ در حالی که نشانه ها برپاست و آیات و دلایل روشن است و نشانه هاي فروزان برپاست. شما را به کدام گمراهی می کشند و چگونه سرگشته می شوید در حالی که عترت پیامبرتان که زمامداران حق و نشانه هاي دین و زبان هاي گویاي راستی اند، میان شما هستند! پس آنان را به بهترین جایگاه هایی که قرآن دارد، بنشانید و حرمت نهید و به حضور آنان همچون تشنگان فرود آیید.

در خطبه 138 که پیرامون منجی آخرالزمان صحبت می کند، حاکمیت حضرت صاحب الزمان ( عج الله تعالی فرجه الشریف) را حاکمیت قسط و عدل معرفی می کنند. از علائم آن روزگار چنین می گویند که آراء به سمت قرآن می گراید آنگاه که قرآن را بر آراء خودشان چرخانده بودند. و در ادامه حضرت مهدی (عج) را احیاگر کتاب و سنت معرفی می کنند.

ایشان در خطبه 87  ضمن نکوهش ازکسانی که ازمسیر حق جدا افتاده اند و دچار کوردلی گشته اند، می فرمایند:

آیا من در میان شما طبق ثقل اکبر (قرآن) عمل نکردم؟ آیا ثقل اصغر (عترت) را براي شما باقی ننهادم؟ من پرچم ایمان را در میان شما استوار کردم و برافراشتم و شما را در آستانِ حدود حلال و حرام الهی قرار دادم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست