آشنایی با سوره لقمان
آشنایی با سوره لقمان
آشنایی با سوره لقمان از قرآن کریم :
1- این سوره در جزء بیست و یکم قرار دارد.
2- این سوره از سور مکی ست . فخر رازی در تفسیر کبیر معتقد است که ایات 27 و 28 آن در مدینه نازل شده است
3- نامگذاری این سوره به علت ذکر نام لقمان و بیان نصایح او به فرزندش می باشد. نام وی دوبار در این سوره امده و در هیچ سوره دیگری تکرار نشده است.
4- این سوره جزو سوره های مثانی و کمی بیشتر از یک چهارم از یک جزء قران ( یک حزب) می باشد
5- این سوره در ترتیب کنونی مصحف سی و یکمین سوره می باشد.
6- این سوره در ترتیب نزول قران پنجاه و هفتمین سوره است.
7- این سوره 34 آیه، 550 کلمه و 2171 حرف دارد.
8- هفدهمین سوره ای ست که با حروف مقطعه شروع می شود.
9- ششمین سوره از سور هفتگانه لامات است که با الم شروع می شود.
10- محسن قرائتی در جلد 9 تفسیر نور محتوای این سوره را در بیان عظمت و همیت قران، تقسیم انسان ها به نیکوکار و مستکبر، گفتاری در باب مخلوقات خداوند و همچنین نصایح لقمان حکیم به فرزندش در کنا بیان دلایل معاد و مبدا و علوم اختصاصی نزد خداوند مانند ساعت قیامت و مرگ و… می داند
11- شان نزول 6 ( خیداران سخنان بیهوده): قمی در تفسیر قمی می گوید مراد این آیه نضر بن حارث بوده که به ایران تجارت می کرده و برای مردم از داستان های پهلوانان ایرانی می گفتهقریش به او گوش می دادند و به سخنان پیامبر گوش نمی دادند که این آیه نزل شده اما ابن عربی در احکام القران این نظر را باطل دانسته و شانئنزول آیه در خصوص مردی از قریس می داند که کنیزکی اوازه خواند خریده و مردم به سبب شنیدن صدای او از سخنان پیامبر غفلت می کرده اند. واحدی در اسباب نزول القران آورده این ایه درباره افرادی است که به خریداری غلامان و کنیزان اوازه خوان می پرداختند.
12- شان نزول آیه 27 : طبری در جامع البیان آورده که این سوره در جواب احبار یهودیان مدینه بودن در احتجاج با روسل خدا در خصوص آیه 85 سوره اسرا
13- آیات مشهور سوره لقمان : آیه میانه روی (آیه 19)، آیه عروه الوثقی (آیه 22)
14- صدوق در ثواب الاعمال آورده کسی که لقمان را در هر شب بخواند خداوند در آن شب فرشتگانی را بر او می گمارد که تا صبح او را از شیطان و لشکزیانش حفظ نمایند و اگر در روز تلاوت کند تت شب او را از شیطان و لشکریانش حفظ می نماید.
15- طبرسی در جلد هشتم مجمع البیان نقل کرده هر که سوره لقمان را بخواند در قیامت لقمان حکیم با او دوست بوده و ده برار اجر فردی که به خوبی ها عمل کرده و از بدی ها دوری نموده به او پاداش داده می شود.