آشنایی با سوره قمر
آشنایی با سوره قمر :
آشنایی با سوره قمر از قرآن کریم
1- این سوره در جزء بیست و هفتم قرار دارد.
2- این سوره از سور مکی ست .
3- دلیل نامگذاری این سوره اشاره به معجزه شق القمر (شکافتن شدن ماه) در آیه نخست آن است. خرمشاهی در جلد دوم دانشنامه قران و قران پژوهی نام دیگر آن را اقتربت یا اقتربت الساعه دانسته که از آیه اول آن گرفته شده است. از سویی بیان می کند که نام این سوره در تورات با عنوان مبیضّه از ریشه بیاض به معنای سفید و روشنی آمده است.
4- این سوره در ترتیب کنونی مصحف پنجاه و چهارمین سوره می باشد.
5- این سوره در ترتیب نزول قران سی و هفتمین سوره است.
6- این سوره 55 آیه، 342 کلمه و 1470 حرف دارد.
7- از نظر حجمی ان را از سوره مفصّلات (یعنی سور کمتر از نیم حزب) می دانند.
8- در جلد 19 از تفسیر المیزان علامه طباطبایی در خصوص محتوای سوره قمر آمده که جز دو آیه آخر که پرهیزکاران را وعده بهشت و حضور نزد خداوند می دهد مابقی آیات همگی مربوط به انذار و تهدیدند. اشاره به معجزه شق القمر توسط رسول خدا به در خواست مردم و ساحر خواندن ایشان توسط همان مردم و تکذیب نبوتش به علت پیروی از امیال و هواهای نفسانی، با اینکه خبر هولناک اخبار روز قیامت و داستان هدم و هلاک اقوام گذشته را شنیده اند همه در این سوره بیان شده تا در ادامه قوم پیامبر اسلام را نزد خدا عزیزتر از آنان ندانسته و بگوید اینان هم مانند آنان نمی توانند خدا را عاجز سازند.
9- داستان های سوره نجم : داستان شق القمر (آیات 1-2)، داستان رسالت قوم نوح (آیات 9-15)، داستان قوم عاد (آیات 18-20)، داستان قوم لوط (آیات 33-39)، داستان آل فرعون (آیات 41-42)
10- طبرسی در جلد 9 کتاب مجمع البیان از پیامبر(ص) نقل شده است كسى كه سوره قمر را یک روز در میان قرائت کند، در حالی وارد قیامت میشود که صورتش مانند شب چهارده میدرخشد و هر کس آن را هر شب قرائت کند بهتر است و در قیامت در حالی میآید که چهرهاش از سفیدی میدرخشد. سیوطی در جلد دوم از الفتح الکبیر از ابن عباس نقل می کندکه پیامبر فرمود: قاری سوره قمر در کتاب آسمانی تورات سپیدرو نامیده شده و در روزی که چهرهها سپید یا سیاه میشود، چهره قاری آن سپید و نورانی است. شیخ صدوق در ثواب الاعمال از امام صادق نقل کرده که هر کس سوره قمر را قرائت کند، خداوند او را در حالی از قبرش خارج میکند که بر مَرکَبی از مرکبهای بهشتی سوار شده است. بحرانی در جلد پنجم از تفسیر البرهان فی تفسیر القران از خواص قرائت این سوره محبوب شدن و آبرومند شدن نزد مردم و آسان شدن کارهای سخت را ذکر کرده است.