آشنایی با سوره صاد
آشنایی با سوره صاد :
آشنایی با سوره صاد
آشنایی با سوره صاد از قرآن کریم
1- این سوره در جزء بیست و سوم قرار دارد.
2- این سوره از سور مکی ست .
3- این سوره را بواسطه وجود حرف مقطعه ص به این نام خوانده اند.
4- این سوره در ترتیب کنونی مصحف سی و هشتمین سوره می باشد.
5- این سوره در ترتیب نزول قران سی و هشتمین سوره است.
6- این سوره 88 آیه، 735 کلمه و 3061 حرف دارد.
7- از نظر حجمی ان را از سوره مثانی (یعنی سور حدود یک حزب) می دانند.
8- بیستمین سوره ای است که با حروف مقطعه آغاز می شود
9- آیه 24 آن سجده مستحب دارد
10- در جلد هفدهم از تفسیر المیزان علامه طباطبایی اشاره دارد که موضوع اصلی این سوره درباره پیامبر اسلام(ص) و دعوت به توحید و اخلاص با کتابی است که خداوند بر او نازل کرده است.
11- واحدی در اسباب نطول القران در شان نزول آیات نخستین سوره صاد از امام باقر نقل کرده که ابوجهل و عدهای از قریش نزد ابوطالب عموی پیامبر(ص) آمده و گفتند فرزند برادرت ما و خدایان ما را آزار داده است. آنها از ابوطالب خواستند از پیامبر اسلام بخواهد کاری به بتها نداشته باشد تا آنها نیز به خدای پیامبر ناسزا نگویند. ابوطالب، پیامبر اکرم را به خانهاش خواند و سخن آنها را به پیامبر(ص) گفت. آن حضرت در پاسخ فرمود: آیا کفار حاضرند در جملهای با من موافقت کنند و در سایۀ آن از همه اعراب پیشی گیرند و حکومت کنند؟ ابوجهل گفت: بله موافقیم؛ منظورت کدام جمله است؟ پیامبر فرمود: «تقولون لا اله الاّ اللّه» (بگویید معبودی جز اللّه نیست) وقتیکه حضار این جمله را شنیدند چنان وحشت کردند که انگشتها در گوش گذاشتند و با سرعت خارج شدند و میگفتند: چنین چیزی را تاکنون نشنیدهایم؛ این سخنان دروغ است، که آیات نخست سوره صاد نازل شد.
12- آیات مشهور سوره صاد : آیه نزول دفعی قران (آیه 9) ،آیات تکذیب پیامبران (آیه 12-16)، داستان داوود ( آیه 17-27)، آیه قضاوت (آیه 26)، داستان رد الشمس سلیمان (آیه 30-40)، داستان ایوب (آیه 41-44)، آیه داستان آفرینش آدم (آیه 71-74)، داستان دلیل سرپیچی ابلیس(آیه 75-76)
و- شیخ صدوق در ثواب الاعمال و عقاب الاعمال از امام صادق روایت کرده پاداش قرائتکننده سوره صاد در شب جمعه برابر با پاداش پیامبران و فرشتگان است و خداوند قرائتکننده این سوره را وارد بهشت میکند. بحرانی در جلد چهارم البرهان نیز در روایتی آورده ثواب خواندن سوره صاد، ده برابر وزن کوههایی است که خداوند مسخر حضرت داوود مسخر قرار داد و خداوند قرائتکننده آن را از گناهان صغیره و کبیره حفظ میکند