آشنایی با سوره سجده
آشنایی با سوره سجده :
آشنایی با سوره سجده از قرآن کریم:
1- این سوره در جزء بیست و یکم قرار دارد.
2- این سوره از سور مکی ست .
3- نامگذاری این سوره به علت واجب بودن سجده پس از خواندن آیه 15 آن است.
4- از نام های دیگر آن الم سجده، الم تنزیل، سجده لقمان ( چون بعد از سوره لقمان است و برای فرق گذاشتن بین آن با سوره حم سجده یا فصلت) می باشد و فخز رازی در تفسیر کبیر ان را مضاجع نیز می خواند.
5- این سوره جزو سوره های مثانی و کمی بیشتر از یک چهارم از یک جزء قران ( یک حزب) می باشد
6- این سوره در ترتیب کنونی مصحف سی و دومین سوره می باشد.
7- این سوره در ترتیب نزول قران هفتاد و پنجمین سوره است.
8- این سوره 30 آیه، 375 کلمه و 1564 حرف دارد.
9- هفدهمین سوره ای ست که با حروف مقطعه شروع می شود.
10- اولین سوره از سور عزائم است که دارای سجده واجب اند.
11- ان را جزو سور ممتحنات نیز آورده اند. سیوطی معتقد است که با سوره ممتحنه تناسب محتوایی دارد
12- هفتمین و آخرین سوره از سور هفتگانه لامات است که با الف لام میم شروع می شود.
13- علامه طباطبایی در جلد 16 تفسیر المیزان هدف اصلی سوره سجده را اقامه برهان بر مبدا و معاد و رفع شبهات پیرامون این دو مسئله دانسته است. مسائلی دیگر مطرح شده در این سوره را مسئیله کتاب و نبوت، تفاوت گروه مومنان و فاسقان و تبشیر و انذار هر یک دانسته است.
14- در خصوص آیه 16 دو شانئنزول بیان شده است.طبرسی در مجمع البیان از انس ابن مالک نقل می کند این آیه در شان انصار نازل شده است که نماز مغرب را می خواندند و به خانه نمی رفتند تا نماز عشا را نیز با رسول الله به جا بیاورند. اما شیخ صدوق در من لا یحضر الفقیه از امام باقر نقل می کند که این آیه در شان امام علی و پیروان او از شیعیان نازل شده که در ابتدای شب می خوابند و وقتی یک سوم از شب گذشت با حال خوف از خدا و با رغبت و میل شدید به طاعت او برای عبادت از واب بر می خیزند
15- در خصوص آیه 18 طبرسی در مجمع البیان از ابن ابی لیلی نقل کرده که وقتی ولید ابن عقبه به امام علی طعنه زد که زبانم از زبان تو پهن تر و دندانم تیزتر است و این را کنایه از برتری خود گفت امام پاسخ داد چنین نیست که تو می گویی ای فاسق. پس از این گفتگو آیه 18 نازل شد.
16- آیات مشهور سوره لقمان : آیه استوا علی العرش ( آیه 4)، آیه نظان احسن (آیه 7)، آیه مضاجع یا شب زنده داران (آیه 16)، آیه عدم تساوی مومن و فاسق (آیه 18)
17- طبرسی در مجمع البیان جلد هشتم در فضیلت تلاوت سوره سجده نقل کرده هرکس این سوره و سوره ملک را بخواند مانند آن است که شب قدر را احیا داشته باشد و هر که ان را در شب جمعه بخواند در قیامت پروردگار نامه اعمالش را در دست راست او داده و گذشته او را بخشیده و او را از دوستان محمد و اهل بیتش قرار خواهد داد.