آشنایی با سوره زمر
آشنایی با سوره زمر :
آشنایی با سوره زمر از قرآن کریم
- این سوره در جزء بیست و سوم و بییست و چهارم قرار دارد.
- این سوره از سور مکی ست .
- این سوره را بواسطه وجود این واژه زمر به معنای گروه ها در آیات 71 و 73 به این نام خوانده اند. نام دیگر آن غُرَف به معنای اتاق های بهشتی ست. آن را بواسطه مفهوم آیه 28 سوره العرب نیز می نامند.
- این سوره در ترتیب کنونی مصحف سی و نهمین سوره می باشد.
- این سوره در ترتیب نزول قران پنجاه و نهمین سوره است.
- این سوره 75 آیه، 1180 کلمه و 4871 حرف دارد.
- از نظر حجمی ان را از سوره مثانی (یعنی سور حدود یک حزب) می دانند.
- در جلد هفدهم از تفسیر المیزان علامه طباطبایی اشاره دارد که این سوره با بیان آثار توحید و مبرا دانستنِ خداوند از داشتن فرزند شروع میشود و ازپیامبر(ص) میخواهد که دین خود را خالص کرده و اعتنایی به خدایان مشرکان نکند و به آنان اعلام کند که مامور به توحید و اخلاص در دین است.
برشمردن عبادتهای خالصانه و این نکته که انسان معمولا در مواقع نیاز، اضطرار و درماندگی به خدا روی میآورد؛ اما بعد از گشایش و راحتی دچار غفلت میشود، استدلال بر یکتایی خدا در ربوبیت و الوهیت از طریق وحی و عقل، مقایسه بین مؤمنان و مشرکان، ذکر اوصاف مؤمنان و بشارت به پاداشهای آخرت، انذار به مشرکین و تذکر به سوءعاقبت آنها در دنیا و آخرت، ذکر معاد و رستاخیز و مسائل مربوط به آن با روشنترین اوصاف از دیگر مسائل مطرح در این سوره است. - واحدی در اسباب نزول القران شان نزول 17 و 18 را درباره زید بن عمرو بن نُفیل، اباذر غفاری و سلمان فارسی دانستهاند که در زمان جاهلیت همواره جمله «لا اله الا الله» را بر زبان جاری کرده و استقامت میورزیدند. قسمت اول آیه ۲۲ سوره زمر را درباره حمزه سید الشهداء و امام علی(ع) دانستهاند که خداوند سینهای گشاده برای پذیرش اسلام به آنان اعطا کرده بود و قسمت دوم آیه را درباره ابولهب و فرزندانش میدانند که به خاطر سنگدلی از ذکر خدا سرباز میزدند.
- در خصوص این که آیه 53 برای چه کسی نازل شد اختلاف نظر است. قمی در جلد دوم سفینه البحار و حویزی در جلد چهارم نور الثقلین می گویند درباره آن مرد وحشی ست که در جنگ احد با نیزه اسباب شهادت حمزه عموی پیامبر بود. اما ابوالفتوح رازی در جلد شانزدهم روض الجنان و روح الجنان آن را در شان جوانی نقل کرده اند که کفن دزدی می کرد و روزی کفن دختری از اهل نصارا را دزدید و عمل منافی عفت با آن انجام داد. در کنار این دو امام فخر رازی در تفسیر کبیر جلد بیست و هفتم مراد را اهل مکه که بت پرستیده و خون بی گناهان را ریخته بودند می داند.
- آیات مشهور سوره زمر :آیه ظلمات ثلاث(آیه 6)، آیه عدل الهی و مسیئولیت فردی در قبال اعمال(آیه7)، آیه اجتناب از عبادت طاغوت (آیه 17)، آیه آزاداندیشی(آیه 18) ،آیات شرح صدر (آیه 22)، آیه عمومیت مرگ (آیه 30)، آیه لاتقنطوا ( آیه 53)
- طبرسی در جلد هشتم مجمع البیان آورده در فضیلتتلاوت این سوره آمده است هر کس سوره زمر را تلاوت کند، خداوند امید او را در روز قیامت قطع نمیکند و به او پاداش خائفان از خود را عطا مینماید. همچنین در جلد ششم وسائل الشیعه حر عاملی از امام صادق(ع) نیز آمده هر کس سوره زمر را -در روز یا شب- تلاوت کند، و کلماتش را به آسانی و به آرامی بر زبان جاری سازد، خداوند شرف دنیا و آخرت را به وی عطا میکند و او را بدون مال و فامیل عزیز میگرداند. به حدی که هر کس او را ببیند بزرگ شمارد و حشمتش وی را بگیرد و جسمش را بر آتش دوزخ حرام سازد