آشنایی با سوره حجرات
آشنایی با سوره حجرات :
آشنایی با سوره حجرات از قرآن کریم
1- این سوره در جزء بیست و ششم قرار دارد.
2- این سوره از سور مدنی ست .
3- وجه تسمیه آن به دلیل کلمه حجرات جمع حجره به معنای اتاق در آیه چهارم آن است.
4- این سوره در ترتیب کنونی مصحف چهل و نهمین سوره می باشد.
5- این سوره در ترتیب نزول قران صد و هفتمین سوره است.
6- این سوره 18 آیه، 353 کلمه و 1533 حرف دارد.
7- از نظر حجمی ان را از سوره مثانی (یعنی سور کمتر از یک حزب) می دانند.
8- به نقل از فرهنگ نامه علوم قران جلد اول ، سیوطی این سوره را جزو سور ممتحنات آورده چون با سوره ممتحنه تناسب محتوایی دارد.
ه- در جلد هیجدهم از تفسیر المیزان علامه طباطبایی آمده این سوره دربرگیرنده دستورالعملهایی اخلاقی است، از جمله آداب ارتباط با خدا، آدابی که باید در ارتباط با پیامبر(ص) رعایت کرد و آداب مربوط به نحوه ارتباط افراد با یکدیگر در جامعه. این سوره همچنین درباره ملاک برتری افراد بر دیگران، سخن گفته و در پایان به حقیقت ایمان و اسلام اشاره کرده است.در جلد دوم از دانشنامه قران خرمشاهی آمده این سوره به مسلمانان دستور میدهد به شایعات توجه نکنند، از غیبت و بدگویی به دیگران و جستجو درباره عیوب مردم پرهیز کنند و در پی گمان نروند و میان مسلمانان، صلح و آشتی برقرار کنند.
10- آیات مشهور : آیه نبأ (آیه 6)، آیه اخوت (آیه 10)، آیه غیبت (آیه 12)، آیه تقوا معیار سنجش (آیه 13)
11- حاکم نیشابوری در جلد سوم المستدرک علی الصحیحین و بحرانی در جلد پنجم البرهان فی تفسیر القران در خصوص آیه اخوت نقل کرده اند که وقتی آیه اخوت نازل شد، پیامبر(ص) میان مسلمانان پیوند برادری برقرار ساخت؛ بین ابوبکر و عمر، بین عثمان و عبدالرحمن بن عوف و بین دیگر اصحاب، طبق جایگاهشان، عقد اخوت بر قرار کرد؛ آن گاه علی بن ابی طالب(ع) را به عنوان برادر خود برگزید و به علی(ع) گفت: «تو برادر منی و من برادر تو».
12- شیخ صدوق در ثواب الاعمال و عقاب الاعمال نقل شده هر كس سوره حجرات را هر شب و يا هر روز تلاوت كند، از زائران پیامبر(ص) خواهد بود. طبرسی در جلد 9 مجمع البیان از پیامبر(ص) نقل کرده اگر کسی سوره حجرات را قرائت کند، خداوند به تعداد هر کس که او را اطاعت میکند و هر کس که نافرمانی میکند، به او ده حسنه میدهد