آشنایی با سوره انبیا
آشنایی با سوره انبیا :
آشنایی با سوره انبیا از قرآن کریم
1- این سوره در جزء هفدهم قرار دارد.
2- این سوره از سور مکی ست.
3- خرمشاهی می گوید دلیل نام گذاری این سوره وجود نام شانرده تن از انبیا الهی در ان می باشد
4- این سوره جزو سوره های مئون و نیم جزء قران می باشد
5- این سوره در ترتیب کنونی مصحف بیست و یکمین سوره می باشد.
6- این سوره در ترتیب نزول قران هفتاد و سومین سوره است
7- این سوره حدود سال 12 پس از بعثت و اندکی قبل از هجرت رسول الله (ص) بر ایشان نازل شده است.
8- این سوره 112 آیه، 1177 کلمه و 5093 حرف دارد.
9- علامه طباطبایی در تفسیر المیزان موضوعات اصلی این سوره را مسئله توحید و معاد و نزدیک بودن قیامت و غفلت مردم از آن می داند. در کنار آن ضمن ذکر داستان اجمالی زندگانی پیامبران، از مسخره کردن انبیا نسبت شاعری و هذیان گویی به آنان از سمت کفار نیز سخن رفته است. از ارث بردن زمین توسط صالحان و سرانجام نیک متقین و پیروز حق بر باطل صحبت می شود.
10- داستان های بیان شده در سوره انبیا : داستان اتهام پریشانی، شعر و سحر خواندن قران ( آیه 3 تا 5)، داستان رسالت موسی و هارون( آیه 48)، داستان ابراهیم (آیه 51 تا 72)، داستان رسالت لوط (73 تا 75)، داستان نجات نوح ( آیه 76 و 77)، داستان داوری داوود و سلیمان (آیه 78 تا 82)،داستان دعای ایوب (آیه 83 و 84)، داستان یونس (آیه 87 و 88)، داستان زکریا و تولد یحیی ( آیه 89 و 90)، داستان بارداری مریم (آیه 91)
11- اوحدی نیشابوری در اسباب نزول القران در سان نزول آیات 98 تا 101 سوره انبیا از ابن عباس نقل کرده وقتی آیه ۹۸ سوره انبیاء که از مشرکان و خدایان آنان به عنوان سوخت جهنم نام میبرد، نازل شد؛ قریشیان به شدت برآشفتند و گفتند آیا خدایان ما را دشنام میدهید؟ در این میان شخصی به نام ابن الزبعری رسید و هنگامی که از ماجرای نزول آیه خبردار شد به قریشیان گفت: محمد را پیش من بخوانید. وقتی پیامبر را نزد ابن الزبعری آوردند او سوال کرد: ای محمد آیا این آیه خاص خدایان ما است یا هر معبودی غیر از الله را شامل میشود؟ پیامبر(ص) جواب داد: هر معبودی غیر از الله. ابن الزبعری گفت به خدا کعبه سوگند مغلوب شدی، مگر نه این است که به اعتقاد تو ملائکه، عیسی و عزیر بندگان شایسته خدا هستند؛ پس به اعتقاد بنو ملیح که ملائکه را میپرستند و آنان که مسیح یا عزیر را پرستش میکنند، همه هیزم دوزخ خواهند شد! بعد از این مکیان غریو شادی سر دادند و خداوند آیه ۱۰۱ در جواب آنان نازل کرد که آنان که از جانب ما سابقه نیک دارند (ملائکه، عیسی و عزیر) از آتش برکنارند.
12- آیات مشهور سوره انبیا : آیه تقلید از اعلم (آیه 7)، آیه نفی خدایان غیر از الله (آیه 22)، آیه نمار غفیله یا ذکر یونسیه ( آیه 87 و 88)، آیه وراثت زمین برای صالحان ( آیه 105)،
13- طبرسی در جلد 7 تفسیر مجمع البیان در روایتی از پیامبر اکرم(ص) نقل کرده هرکس سوره انبیاء را بخواند خدا از او به آسانی حساب میکشد و او را میبخشاید و همه پیامبرانی که نامشان در قرآن است یه او سلام میگویند. همچنین از امام صادق(ع) روایت شده هر کس سوره انبیا را از روی شوق بخواند مانند کسی خواهد بود که با همه پیامبران در بهشتهای پُرنعمت همدم است و در زندگی دنیا در نظر مردم باهیبت خواهد بود.