آشنایی با سوره الرحمن
آشنایی با سوره الرحمن :
آشنایی با سوره الرحمن از قرآن کریم
1- این سوره در جزء بیست و هفتم قرار دارد.
2- در مکی یا مدنی بودن این سوره اختلاف است. برخی مانند سیوطی در جلد اول الاتقان فی علوم القران آن را مکی و برخی دیگر مانند طبرسی در مجمع البیان آن را مدنی می دانند.محمد هادی معرفت در جلد اول آموزش علوم قران با بررسی این آرا دلایل مکی بودن را ضعیف و سوره الرحمن را مدنی می داند.
3- با توجه آیه اول آن را الحمن نامیده اند. در جلد دوم دانشنامه قران و قران پژوهی ام دیگر این سوره را آلاء به معنای نعمت ها نیز دانسته اند.
4- سیوطی در جلد ششم درّ المنثور و طبرسی در مجمع البیان به روایات منقول از پیامبر و معصومین این سوره عروس قران لقب داده اند.
5- این سوره در ترتیب کنونی مصحف پنجاه و پنجمین سوره می باشد.
6- این سوره در ترتیب نزول قران نود و هفتمین سوره است.
7- این سوره 78 آیه، 352 کلمه و 1648 حرف دارد.
8- از نظر حجمی ان را از سوره مفصّلات (یعنی سور کمتر از نیم حزب) می دانند.
9- کوچکترین آیه قران که شامل یک کلمه باشد آیه 64 سوره الرحمن است با عنوان مدهامّتان به معنای هردو خرم و سرسبزند.
10- در جلد 23 تفسیر نمونه محتوای این سوره را بررسی نعمت های دنیوی (آیات 1-30)، برپایی قیامت (آیات 30-31) و نعمات و نقمات اخروی (آیات 31-78) می داند.
11- بحرانی در جلد پنجم از تفسیر البرهان فی تفسیر القران از امام صادق با شاره به آیات 19 و 20 نقل کرده که سوره الرحمن درباره اهل بیت نازل شده است.
12- آیات مشهور : آیه احسان ( آیه 60)
13- طبرسی در مجمع البیان روایت می کند اگر کسی سوره الرحمن را بخواند، خداوند به ضعف و ناتوانی او رحم میکند و موجب میشود آن فرد توفیق شکرگزاری نعمتهای الهی را پیدا کند. شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان خواندن این سوره در رکعت دوم نماز زیارت امام رضا پس از حمد را توصیه می کند. شیخ صدوق در ثواب الاعمال و عقاب الاعمال نقل می کند هر کس پس از آیه «فبای الاء ربکما تکذبان» عبارت «لابشیء من الائک رب اکذب» را بگوید، اگر در آن روز یا شب از دنیا برود شهید محسوب می شود. بحرانی در جلد پنجم از تفسیر البرهان فی تفسیر القران از جمله خواص قرائت سوره الرحمان را آسان شدن امور سخت، درمان درد چشم و محافظت از انسان بیان کرده است.